LUCHTVAART

 

 

Er zijn verschillende belangrijke aspecten waarnaar gekeken moet worden bij het inspecteren van verschillende onderdelen van voertuigen en apparatuur in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Net zoals verschillende onderdelen hun eigen rol spelen in hoe de uiteindelijke machine werkt en functioneert, zijn er verschillende soorten kwaliteitscontrole nodig, afhankelijk van wat er gecontroleerd moet worden.

 

Ongeacht de kwaliteit die het resultaat is van vakkundig werk, zijn er zaken zoals bedrijfsveiligheid, levensduur en totale kosten die tijdens het fabricageproces in de gaten gehouden en verbeterd kunnen worden.


Wilt u meer informatie ontvangen?

Neem dan contact met ons op

Wilt u meer weten over onze Kwaliteitsborging in de lucht- en ruimtevaartindustrie, neem dan contact op met Mitutoyo. 

 

cONTACT 


Onderdelen die op kwaliteit gecontrolleerd worden in de luchtvaartindustrie 

Aerospace-Turbine-Image.png

Turbine Blad Meting

 

Een aerofoil die op een turbineschijf is gemonteerd, is een belangrijk onderdeel van het aandrijfsysteem van een ruimtevaartvoertuig. Om een efficiënte motor te hebben, zijn er bepaalde dingen die moeten worden geïnspecteerd op de schoepen zodat ze hun doel optimaal kunnen vervullen.

 

Het oppervlak en het profiel van de schoep worden het vaakst geïnspecteerd. 

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle 

Icon__Blade Profile Measurement.png
Bladprofiel meting

Dimensionale metingen van een aerofolie wordt regelmatig uitgevoerd bij vliegtuigfabrieken. Om er zeker van te zijn dat zaken als lengte, dikte en camber allemaal binnen de specificaties vallen, wordt meestal een CMM gebruikt met gespecialiseerde software zoals MAFIS Express. Dit voldoet aan de behoefte aan nauwkeurige en snelle metingen, omdat turbinebladen en -schijven in grote hoeveelheden worden geproduceerd.

Icon__Blade Surface Inspection.png
Bladprofiel Inspectie

Aangezien de oppervlakken van deze aerofoils een sleutelrol spelen in hun vermogen om hun taak uit te voeren, is het cruciaal dat ze geen defecten vertonen. De snelste manier om defecten op een oppervlak op te sporen is door contactloze inspectie in combinatie met AI-software die precies leert waarnaar te zoeken, zoals ROBOTAG. Dit kan van alles zijn, van onverwachte scheurtjes of spaanders tijdens het fabricageproces.


Aerospace-Bearing-Image.png

Lagers

 

Kogellagers liggen aan de basis van de werking van de meeste draaiende apparaten en spelen een essentiële rol, ongeacht waar ze in worden toegepast.

 

Omdat deze lagers zo'n belangrijke rol spelen, is de kwalliteitsborging ervan des te belangrijker. 

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle 

Icon__Roundness Testing.png
Rondheid Testen

Het belangrijkste element om rekening mee te houden bij de productie van lagers is de rondheid van de onderdelen binnenin. De belangrijkste metingen die kunnen worden uitgevoerd bij het testen van rondheid zijn uitlijning, concentriciteit en loodrechtheid, waardoor apparaten zoals de Roundtracer Extreme zo nuttig zijn.

Icon__Surface Roughness.png
Oppervlakteruwheid

Afhankelijk van de ruwheid van de componenten waaruit lagers bestaan, zijn verschillende ruwheidsprofielen vereist. Op basis van de vereisten kunnen deze tijdens de productie worden waargenomen met verschillende oppervlakteruwheidstesters.

Icon__Hardness Testing.png
Hardheid Testen

Afhankelijk van het doel van het lager kunnen de verschillende gebruikte elementen van verschillende materialen gemaakt zijn. Om te zorgen dat deze materialen consistent zijn, kunnen hardheidsmeters zoals de HR-600 een assortiment van materiaalsoorten testen, zoals metalen, kunststoffen, composieten, enz.


Aerospace-Sheet-Metal-Part-CMM-Image.png

Plaatdelen

 

Deze onderdelen, meestal gemaakt van buigzame metalen, geven verschillende onderdelen in de lucht- en ruimtevaartindustrie hun uiterlijke vorm in de vorm van behuizing, chassis, exoskelet enzovoort.

 

Tijdens het fabricageproces van hydrovormen moet er naar verschillende dingen worden gekeken om er zeker van te zijn dat ze correct worden geproduceerd.

 

Dit kan van alles zijn, van typische dimensionale meetmethoden tot contour en oppervlakteruwheid. 

Toepassingen Kwaliteits Controle 

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimensionale Metingen

Plaatdelen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie zijn meestal vrij groot in vergelijking met andere werkstukken die op kwaliteit worden gecontrolleerd. Daarom zoeken veel producenten hiervoor naar een grotere CMM. Vaak worden de grotere modellen uit de Crysta of Strato Apex serie uitgezocht, zodat deze robuuste plaatwerkdelen hoe dan ook passen.


Aerospace-CNC-Aluminium-Part-II-Image.png

Aluminium Onderdelen

Aluminium onderdelen worden overal in de lucht- en ruimtevaart gebruikt en worden in bepaalde vormen gefreesd of gegoten omdat het gemakkelijk te bewerken en licht van gewicht is. Om er zeker van te zijn dat de onderdelen tijdens het fabricageproces correct worden gemaakt, maken de meeste fabrieken gebruik van coördinatenmeetmachines met een hoge nauwkeurigheid. 

 

Dit kan gedaan worden in een meetkamer met machines zoals Crysta Apex V and zelfs op de productie lijn met een CMM zoals een MiSTAR 555. 

 

 

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimensionale Metingen

Om er zeker van te zijn dat de maat en vorm van gefreesde of gegoten metalen onderdelen aan de specificaties voldoen, is er geen betere machine dan een CMM. Voor de meest precieze en nauwkeurige metingen worden regelmatig schakelende en scannende tasters gebruikt.


BEST VERKOCHTE PRODUCTEN VOOR DE LUCHTVAARTINDUSTRIE

 

Onze geavanceerde CMM-systemen, laseroptische scantechnologie en software analysetechnieken zijn ideaal voor de 3D metingen die nodig zijn voor complexe luchtvaarttoepassingen.

 

Want to know more?

Please contact us