Er zijn verschillende belangrijke aspecten waarnaar gekeken moet worden als het gaat om het inspecteren van verschillende onderdelen en materialen in de apparatuur en mechanismen die te vinden zijn in de energie-industrie. Energiesystemen werken onder extreme omstandigheden, waaronder hoge temperaturen, drukken en corrosieve omgevingen. 

 

Inspecties en kwaliteitscontroletechnieken tijdens het fabricageproces helpen ervoor te zorgen dat wordt voldaan aan de industriële voorschriften en normen, die zijn ontworpen om de veiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. 

 


Wilt u meer informatie ontvangen?

Neem dan contact met ons op

Wilt u meer weten over onze Kwaliteitsborging in de energie industrie, neem dan contact op met Mitutoyo  

 

cONTACT


Onderdelen die op kwaliteit gecontrolleerd worden in de energie industrie 

 

 

 

 

WIND ENERGY

Turbines_1400x900.png

Turbines

 

Windturbines zijn het belangrijkste onderdeel van een windenergiesysteem. Het zijn meestal hoge, slanke constructies met wieken die ronddraaien om elektriciteit uit de wind op te wekken. Elke set onderdelen waaruit deze apparaten bestaan, moet rigoureus worden getest zodat ingenieurs weten hoe ze zullen presteren en hoe vaak er onderhoud nodig is.

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle 

Icon__Optical Inspection.png
Optische/visuele inspectie

Het kan schade of slijtage aan turbineonderdelen zoals de bladen, behuizing en toren snel opsporen zonder dat er fysiek contact nodig is..

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimensionale Metingen

Bij dimensionale metingen worden de vorm, grootte en hoek van de onderdelen van de windturbine beoordeeld om te bepalen of ze al dan niet optimaal zullen presteren wanneer ze gemonteerd zijn.


Rotor Hubs_1400x900.png

Rotor Hubs

 

In windturbines worden roterende naven gebruikt om hydraulische vloeistof of lucht over te brengen naar het pitchcontrolesysteem, dat de hoek van de bladen aanpast voor een optimale energieproductie. Roterende naven bestaan meestal uit een vaste behuizing en een roterende component die gelagerd is. Ze kunnen een breed druk-, temperatuur- en debietbereik aan, waardoor ze veelzijdige componenten zijn in de energie-industrie. 

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle 

Icon__Surface Measurement.png
Oppervlakte Meting

Oppervlakteruwheidstesters worden gebruikt om de ruwheid, textuur of afwerking van het naafoppervlak te meten. Aangezien het meten van de oppervlakteruwheid een belangrijk onderdeel is van regelmatig onderhoud, kan het problemen zoals slechte prestaties of voortijdige slijtage als gevolg van oppervlaktedefecten of onregelmatigheden voorkomen.

Icon__Hardness Testing.png
Hardheid Testen

De gegevens die tijdens het hardheidsmeten verzameld worden, kunnen gebruikt worden om vast te stellen of het naafmateriaal nog binnen acceptabele toleranties valt of dat het te zacht of bros geworden is tijdens het fabricageproces of door verschillende factoren in de loop der tijd, zoals materiaal-moeheid.

Icon__Dimensional Inspection.png
Dimensionale Inspectie

Het meten van de fysieke afmetingen van de naaf om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan de vereiste specificaties is een absolute must tijdens het kwaliteitscontroleproces. Dit wordt meestal gedaan door getraind personeel dat precisiemeetgereedschap zoals micrometers, schuifmaten of laserscanners gebruikt om verschillende kenmerken van de naaf te meten, waaronder de diameter, lengte en diepte van belangrijke kenmerken zoals boutgaten of montagevlakken. Dit is vooral belangrijk omdat het problemen met foutieve uitlijning of slechte prestaties als gevolg van afwijkende afmetingen voorkomt.


Blades_1400x900.png

Rotorbladen

 

Windturbinebladen worden meestal gemaakt van composietmaterialen, zoals glasvezel of koolstofvezel, om ervoor te zorgen dat ze sterk en toch licht zijn. 

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle 

Icon__Material testing.png
Materiaal Testen

Het testen van materiaal is het analyseren van de fysieke en mechanische eigenschappen van het bladmateriaal, zoals treksterkte, weerstand tegen vermoeiing en stijfheid. Dit kan ervoor zorgen dat het bladmateriaal van hoge kwaliteit is en voldoet aan de vereiste specificaties.

Icon__Blade Profile Measurement.png
Bladprofiel meting

Dimensionale meting van de bladen is minder cruciaal voor de stabiliteit van het apparaat, maar speelt een cruciale rol voor de efficiëntie van deze windturbines. Hiervoor wordt meestal een contactloos macromeettoestel gebruikt met gespecialiseerde software. Dit voldoet aan de behoefte aan nauwkeurige en snelle metingen omdat deze turbinebladen grote hoeveelheden kracht moeten ondergaan.


Towers_1400x900.png

De Torens

 

De torens die de turbines ondersteunen zijn meestal gemaakt van staal of beton en moeten bestand zijn tegen harde wind en andere zware weersomstandigheden. 

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle 

Icon__Material testing.png
Materiaal Testen

Als het gaat om de materialen waarvan deze torens zijn gemaakt, is het analyseren van de fysische en mechanische eigenschappen van het torenmateriaal, zoals treksterkte, rekgrens en vervormbaarheid, van het grootste belang omdat de toren structureel gezond moet zijn.

WATER ENERGY

Turbine_1400x900.png

Turbines

 

Turbines zijn machines die de kinetische energie van water of stoom omzetten in mechanische energie die kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken. Water of stoom wordt op de bladen van de turbine gericht, waardoor deze gaan draaien en een generator wordt aangedreven om elektriciteit te produceren. 

 

Quality Control Techniques

Icon__Blade Profile Measurement.png
Bladprofiel Meting

Dimensionale meting van de schoepen die in turbines gebruikt worden, is iets dat regelmatig wordt uitgevoerd tijdens kwaliteitscontroleprocessen. Om er zeker van te zijn dat zaken als lengte, dikte, camber en uitlijning allemaal binnen de specificaties vallen, wordt meestal een CMM gebruikt met gespecialiseerde software. Dit voldoet aan de behoefte aan nauwkeurige en snelle metingen, omdat deze turbinebladen grote krachten moeten kunnen ondergaan.

Icon__Blade Surface Inspection.png
Meting van het bladoppervlak

Aangezien de oppervlakken van deze aerofoils een sleutelrol spelen in hun vermogen om hun taak uit te voeren, is het cruciaal dat ze geen defecten vertonen. De snelste manier om defecten op een oppervlak op te sporen is door contactloze inspectie in combinatie met AI-software die precies leert waarnaar te zoeken. Dit kan van alles zijn, van onverwachte scheurtjes of spaanders tijdens het fabricageproces.

Icon__Material testing.png
Materiaal Testen

Er kunnen materiaaltesten worden uitgevoerd op de onderdelen van turbines om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereiste normen voor sterkte, corrosiebestendigheid en andere eigenschappen die de prestaties kunnen beïnvloeden.


Dams_1400x900.png

Dammen

 

Dammen zijn constructies die over een rivier of waterweg worden gebouwd om een waterreservoir te creëren dat kan worden gebruikt om hydro-elektrische energie op te wekken. Dammen bestaan meestal uit een betonnen of aarden wal en een overlaat waar het overtollige water uit kan stromen.

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle 

Icon__Material testing.png
Materiaal Testen

Er kunnen materiaaltesten worden uitgevoerd op de onderdelen waaruit de dam bestaat om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereiste normen voor sterkte, corrosiebestendigheid en andere eigenschappen.


Generators_1400x900.png

Generatoren

 

Generatoren worden gebruikt om mechanische energie om te zetten in elektrische energie en zijn het bekendste onderdeel van een waterkrachtinstallatie. Door de kracht van een draaiende turbine om te zetten, kan de generator elektriciteit produceren.

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle 

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimensional Metingen

De interne componenten, behuizing en zelfs kleine onderdelen die worden gebruikt voor bevestiging moeten kwaliteitscontroleprocedures ondergaan om ervoor te zorgen dat de generator lange tijd probleemloos kan werken. Om er zeker van te zijn dat de onderdelen tijdens het hele fabricageproces correct worden gemaakt, maken de meeste fabrieken gebruik van de hoge nauwkeurigheid van coördinatenmeetmachines.

Icon__Roughness, Roundness, and Form Analysis.png
Ruwheid, Rondheid en Vorm analyse

Deze drie onderwerpen worden tijdens het fabricageproces voortdurend in de gaten gehouden als het gaat om de assen en lagers die in deze generatoren worden gebruikt. Elk onderdeel heeft een optimale specificatie waaraan moet worden voldaan en die alleen kan worden getest met apparaten zoals een contour- of rondheidstester en in sommige gevallen zelfs een CMM.


Penstocks_1400x900.png

Penstocks

 

Penstocks zijn grote pijpen of kanalen die water van het reservoir naar de turbine transporteren. Het water dat door deze schachten stroomt, staat meestal onder hoge druk om de energie-output van de turbine te maximaliseren.

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle

Icon__Material testing.png
Materiaal Testen

Er kunnen materiaaltesten worden uitgevoerd op de onderdelen van de penstocks' om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereiste normen voor sterkte, corrosiebestendigheid en andere eigenschappen.

SOLAR ENERGY

Solar Cell_1400x900.png

Solar Cellen

 

Solar cellen zijn een essentieel onderdeel van de zonne-energie-industrie, omdat ze zonlicht omzetten in elektriciteit. Kwaliteitsborgingstechnieken zijn daarom essentieel om ervoor te zorgen dat zonnecellen worden gebouwd volgens de vereiste normen en efficiënt werken.

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle

Icon__Non-Contact Measurement.png
Non-Contact Measurement

To confirm that the manufacturing process went well, the cell components are measured optically so that no damage can occur during the quality control stage.


Interconnectors_1400x900.png

Interconnectors

 

In de zonne-energiesector zorgen interconnectoren ervoor dat zonnepanelen op elkaar en/of op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten. Ze zijn essentieel voor het overbrengen van de door zonnepanelen geproduceerde energie naar huizen en bedrijven.

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimensionale Metingen

Om er zeker van te zijn dat de verbindingsvlakken worden gemaakt volgens de specificatie, worden vaak contactloze dimensionale metingen gebruikt om de verschillende onderdelen van de interconnectoren te onderzoeken.

Icon__Material testing.png
Materiaal Testen

Dit houdt in dat de materialen die worden gebruikt bij de constructie van interconnectoren worden getest om te garanderen dat ze voldoen aan de kwaliteitseisen, meestal op de draden en kunststoffen waaruit deze componenten bestaan.


Solar Glass_1400x900.png

Solar Glas

 

Solar glas is een soort glas dat speciaal is ontworpen voor gebruik in zonnepanelen. Het is speciaal behandeld om zeer transparant en duurzaam te zijn en om blootstelling aan fel zonlicht en andere omgevingsomstandigheden te kunnen weerstaan.

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle 

Icon__Optical Testing.png
Optisch Testen

Hierbij worden de transparantie en lichtabsorberende eigenschappen van solar glas getest om ervoor te zorgen dat het zoveel mogelijk zonlicht doorlaat naar de zonnecellen.

Icon__Material testing.png
Materiaal Testen

Dit is handig om te bepalen of er gebreken zijn met betrekking tot de fysieke eigenschappen van een materiaal, en is zeer nuttig bij het controleren van de antireflecterende coating die op solar glas wordt aangebracht. Vanwege de eigenschappen van het glas en de coating erop, gebruiken fabrikanten meestal een geautomatiseerde hardheidstester zoals een micro-Vickers tester om deze zeer nauwkeurige tests uit te voeren.


Inverters_1400x900.png

Inverters

 

Inverters are an essential component of solar energy systems as they convert the direct current (DC) electricity produced by solar panels into alternating current (AC) electricity that can be used to power homes and businesses. 

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle

Icon__Non-Contact Measurement.png
Contactloos Meten

Aangezien PCB's een kritisch onderdeel zijn van een omvormer, meten optische machines de hoogte en vorm van printplaatelementen en soldeerverbindingen. Een vision meetmachine zorgt ervoor dat dit kan worden uitgevoerd zonder dat men bang hoeft te zijn dat deze delicate werkstukken beschadigd raken. Andere optische inspectiemethoden die vaak worden gebruikt voor het meten van deze componenten zijn laserprofilometrie en confocale microscopie.

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimensionale Metingen

De behuizingen die gebruikt worden om frequentieregelaars te beschermen moeten voldoen aan de specificaties zodat alle interne componenten passen en er geen onnodige schade ontstaat. Hiervoor zijn er veel manieren om de afmetingen te bepalen met handapparatuur zoals een hoogtemeter, of zelfs in het geval van slimme fabrieken, een CMM.


Batteries_1400x900.png

Accu's

 

Accu's zijn een belangrijk onderdeel van solar-energiesystemen, omdat ze de overtollige energie opslaan die overdag door zonnepanelen wordt geproduceerd voor gebruik op momenten dat er geen zonlicht beschikbaar is.

 

 

Toepassingen Kwaliteits Controle

Icon__Optical Measurement.png
Optische Metingen

Optische metingen kunnen worden gebruikt om de interne structuur van accu's te analyseren, inclusief de verdeling van actieve materialen en de dikte van elektrodes. Deze informatie kan worden gebruikt om het ontwerp van batterijen te optimaliseren voor maximale efficiëntie en prestaties. Optische metingen kunnen ook worden gebruikt om defecten en afwijkingen in de batterij te detecteren, zoals scheuren of onzuiverheden, die de prestaties en veiligheid van de batterij kunnen beïnvloeden.

Icon__Low-Force Measurement.png
Metingen bij lage kracht

Om nauwkeurige resultaten te krijgen van delicate monsters zoals battery foil, wordt een machine met lage testkracht gebruikt in combinatie met een speciaal opspansysteem, bijvoorbeeld een vacuümhouder. Deze methode wordt gebruikt om de dikte van folie te bepalen voor en na het ondergaan van coatingprocessen.


BEST VERKOCHTE PRODUCTEN VOOR ENERGIE INDUSTRIE

 

Onze geavanceerde CMM-systemen, laseroptische scantechnologie en software analysetechnieken zijn ideaal voor de 3D metingen die nodig zijn voor complexe energietoepassingen.

 

Meer weten?

Neem dan contact op